“Äiti, auta” / kenttäsairaala Haitissa

Tammikuussa 2010 maa järisi Haitissa ennen kokemattomalla voimalla. Yli 220 000 ihmistä menehtyi, sadat tuhannet loukkaantuivat. Suomen ja Saksan Punaiset Ristit lähettivät apuun kenttäsairaalan, jonka tiedottajana toimin.

350
Kun 11-vuotias Pascale heräsi nukutuksesta, hän huusi äitiä ja hamusi lääkäri Katja Korpelan kaulaa. Murtuneen reisiluun tuottama tuska oli vihdoin ohi, viikkojen kärsimyksen jälkeen. Kuva: Ari Räsänen
Kun 11-vuotias Pascale heräsi nukutuksesta, hän huusi äitiä ja hamusi lääkäri Katja Korpelan kaulaa. Murtuneen reisiluun tuottama tuska oli vihdoin ohi, viikkojen kärsimyksen jälkeen. Kuva: Ari Räsänen

Perustimme Carrefourin slummikaupunginosaan jalkapallokentälle sairaalan, joka vastasi hoidon tasoltaan suomalaista keskussairaalaa. Toiminnan käynnistyessä median kiinnostus katastrofia kohtaan oli jo laantunut, ja minun tehtäväni oli pitää avun tarve sekä Punaisen Ristin avustustyö edelleen otsikoissa.

Kuukauden keikan aikana tarjosin suomalaisille ja kansainvälisille medioille juttuideoita ja haastateltavia sekä annoin itse haastatteluja. Valokuvasin mm. STT:lle ja suomalaisille maakuntamedioille sekä kansainvälisille tiedotusvälineille. Ylelle kirjoitin kuusiosaisen blogin avustustyöstä. Lisäksi tuotin Punaisen Ristin saitille, painettuihin julkaisuihin sekä sosiaaliseen mediaan tekstiä, kuvia ja videota sekä valokuvasin kansainvälisen Punaisen Ristin tarpeisiin.

Keikkani onnistui hyvin. Kenttäsairaalassa tehty työ näkyi kattavasti tiedotusvälineissä sekä järjestön omissa julkaisuissa. Haitin keräystuloksesta tuli lopulta julkisuuden siivittämänä kaikkien aikojen toiseksi suurin, Aasian tsunamin jälkeen.

Suomalais-saksalainen kenttäsairaala vastasi hoidon tasolta suomalaista aluesairaalaa. Sairaalassa hoidettiin päivittäin satoja potilaita. Kuva: Ari Räsänen